If I had my whey

Vet ni vad det enklaste i världen är?

Det är att laga ricotta. Lika enkelt som att koka ett ägg, typ. Så det gjorde jag i morse, och jesus take the wheel, det blev så bra. Mild och rund smak och perfekt konsistens.

Grejer man kan göra med ricotta:

– Fylla ravioli med.

– Fylla smördegsbakelser med ricotta och marmelad.

– Ha i pasta med stekta grönsaker.

– Använda i lasagne istället för bechamel.

För att ta max en kvart är ju det inte illa pinkat.

Ricotta

Ingredienser:

  • 1 l standardmjölk
  • 4 msk citronsaft

Koka upp mjölken, häll i citronsaften och fortsätt att koka en minut eller två tills det luktar lite surt och mjölken har skilt sig och ser ganska… yucky ut. Häll av över en bunke med sil täckt av ostduk (går lika bra med en fuktad, helt ren kökshandduk). Låt ostmassan rinna av och svalna en stund. När du kan hantera ostduken med händerna utan att bränna dig så kan du samla ihop hörnen på ostduken och pressa ut så mycket vätska du vill, tills ricottan har en lagom konsistens till det du ska använda den till.

Bild

Jag skrapade ur en bourbonvaniljstång och satte fröna till sidan när jag gjorde min, och lät vaniljstången koka med mjölken. När ostmassan var helt färdig tillsatte jag vaniljfröna! Helt underbart gott som sött mellanmål med färska fikon, på ett salt kex. Ricottan håller ca 1 vecka i kylskåp, men det blir inte så stora mängder ost av 1 l mjölk så du hinner nog äta upp den.

Men vänta!

Bild

KAPOW! Vi har ju plötsligt en liter illaluktande, gulgrumlig vätska som står i en bunke på köket. Varför då?

Jo, för att vassle, som det är, är enligt högt uppsatta folk (läs: internet) typ det sundaste du kan få i dig. Eller på dig. Men frågan är vad jag ska ta mig till med all vasslen.

Hör på If I had my way med Golden Gate Quartet, så jag har hört runt omkring.

– Använd som degvätska i bakning, får tydligen en lite surdegsaktig smak. Tänk den perfekta pizzabottnen!

– Använd istället för vitvin i matlagning, eller ha i soppor för att ge mer smak!

– Nu äter jag inte kött eller fågel, men ryktet (läs: internet) säger att det ska vara ypperligt att marinera i.

– Använd som ansiktsvatten eller hårskölj. I och med att vassle är rikt på protein och vitaminer hjälper det huden och till och mer håret att bli mjukt och starkt. I och med att vassle är lite surt hjälper det också skalpen att må bra och kan hjälpa mot klåda, och att återställa Ph-balansen i huden. Så häll i vassle i badvattnet! Jag har också hört att det kan fungera som stylingspray i håret? Någon som har försökt?

– Vassle behövs, för den som tar heeeelt av med vasslegrejen och göra egna grejer, för att mjölksyrna grönsaker. Om man nu vill mjölksyra saker. Eller laktofermentera? Vad heter det på svenska?

Har ni flera användningsområden vill jag gärna veta! Vem kunde tro att restprodukten av den goda ricottan kunde vara minst lika användningsbar!

 

English:

Ricotta

Ingredients:

  • 1 l whole milk
  • 4 tbs lemon juice

Boil the milk and add lemon juice. Keep it boiling until it curdles and makes a clumpy mess. Drain the liquid over a bowl with a cheese cloth covered strain. Let cool and gather the corners of the cheese cloth and carefully press out the remaining liquid until you get the wanted consistency. 

Use a s filling in ravioli, lasagnas, puff pastry danishes with some marmalade…

I made vanilla ricotta by scraping out the seeds of a bourbon vanilla bean, boiling the bean with the whole milk and adding the vanilla seeds after the ricotta was done. It is the best sweet snack together with fresh figs and some salty crackers!

But we also have a big bowl with bi-product whey! Whey is super healthy  and can be used for a variety of things as hair- and skincare, instead of water for baking, instead of white wine in soups or sauces… Who knew!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s