Mama don’t cook it from the box, no

 

Få saker är så inrotade i färdigpåsekulturen som tacos. Hur ska vi krydda? Färdigpåsen! Orkar du mosa en avocado, älskling? Behövs inte! Färdigmosad och geléartad! Men riv lite ost då? Ostkrämen är inhandlad! Eh…vad sa du sa du att du sa sa du? Ostkrämen, illgul och plastisk, behöver inte smältas!

Och i och med att tacofredag är den starkaste pelaren i svensk matkultur har det här blivit ett problem. 

Det är inte det att jag är avog mot genvägar och att saker av och till kan få vara lite lättvint och slängihopigt, men när måltidens mest komplicerade del är att öppna gräddfilsburken och riva ett par salladsblad är det något i mig som sakta viskar ”Neeeeeej…”. Sådär som i filmer när folk faller, eller den älskade måste åka bort för all framtid. 

Så nej, det orkar vi inte med här inte. Här ska det lagas från botten av. Sad Daddy har en fin sång om det här med hemlagad mat, Mama don’t cook it. Sätt på den, så ska vi ordna tortillabröd. Och det att göra egna tortillabröd är egentligen den riktiga genvägen. Tar ingen tid alls, och är mycket lättare än att gå hela vägen till affären. 

Bild

Tortillabröd (4 st)

Ingredienser:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 0,25 dl smakneutral olja
  • ca 1 dl vatten
  • en nypa havssalt

Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Blanda i oljan till en lite klumpig massa. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en smidig deg. Dela i 4 lika stora bollar och låt de vila under en handduk ca en halvtimme. 

När våra degbebisar vilat är det på hög tid att kavla ut dem till tunna pannkakor, kanske 1-2 mm tjocka. Värm upp en torr stekpanna på medium till hög värme och stek tortillabröden ett par minuter på varje sida. När översidan börjar få blåsor och undersidan är prickig och gyllenbrun är det dags att vända. Stek färdigt på andra sidan. 

Bild

Helst skulle man haft ett tortillajärn, men vet ni vad? Det går ju särdeles bra utan också. Idag serverade jag (eller serverade och serverade, det var ju bara lunch till mig, inga andra) med lax marinerad i helkornig senap och honung, vitlöksfrästa grönsaker, persilja och tomater. Enkelt och gott. Inget tjafs. Och i vart fall ingen satans färdigpåse eller vakuumförpackning

 

Annonser

3 thoughts on “Mama don’t cook it from the box, no

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s