Tips

images (1)

Om det är något jag gör ofta i köket så är det misstag. Misstag, likt hämnd, är en rätt som smakar bäst kall – och sällan. Så därför har jag samlat ihop en lista över saker jag lärt mig under vägen eller ramlat över på nätet.

Tips för ett enklare liv i köket

– Vinkork på knivsudden skyddar spetsen när de ska ligga i lådor, och i bästa fall också fingrar och händer. Jag talar av personlig erfarenhet.

– Häll kokta grönsaker i isvatten efter de är nästan färdigkokta. Det stoppar tillagningen och de blir spänstiga och håller färgen.

– Ha inte för mycket grönsaker/grejer i stekpannan när du ska fräsa. De blir steamade istället för att få yta. Stek hellre i flera omgångar.

– Smaka hela tiden!

– När du gör potatismos – häll av vattnet från potatisarna när de är klara och häll tillbaka dom i den varma kastrullen. Lägg på ett lock och låt de torka och steama i sina egna ångor ca. 5 minuter. De blir då luftigare när de pressas och drar åt sig mer grädde, smör och smak.

– För att få ut mer juice ur lime eller citron, rulla mot en hård yta en stund. Är den fortfarande lite för hård? Mikra i 10 sekunder!

– Drick ett glas vin vid spisen och spela bra musik. Det ska vara kul, och det är lov att spilla.

– När du ska steka saker, slå på plattan på högsta värme och tillsätt smöret. När smöret är smält och har tystnat, slå ner värmen till medium. Gäller det mesta som grönsaker, fisk som ska bli helt färdiga i pannan. Ska saker bara brynas och sedan färdigställas i ugn kan är det chockvärme som gäller och att inte har för mycket i pannan.

– Köp för guds skull inte halvfabrikat. Seriöst. Bara… nej.

– Ofta kommer man ihåg att balansera sött, salt och starkt. Men underskatta inte syran! Lite vinäger, citrussaft eller tomatpuré tar en långt. Créme fraîche kan hjälpa en bit på vägen, men är så krämigt och rikt i sig själv att det ofta behöver en liten push. Har du provat att använda rivet citronskal som krydda i italiensk mat? You should.

– Baka pizza med chockvärme! Förvärm plåten i ugnen och stek den på ca 250 grader, tills osten bubblar och kanten är klar, mitt i ugnen så blir degen helt perfekt.

– Man kan anstränga sig och förbereda och krydda hur mycket man vill men rätten blir aldrig bättre än sina beståndsdelar. Se till att ha bra råvaror. Enkelt är oftast bäst, och råvarans smak ska kunna stå för sig själv.

– Varför har du olja i pastavattnet för? Det gör bara att såsen inte sugs upp av pastan. Ta hellre av pastan innan den är helt klar och låt den koka färdigt i såsen. Det ger också en krämigare sås av pastans stärkelse om du tillsätter lite av kokvattnet med pastan.

– Det här är ett tips jag hittade i en gammal Hemmets Journal från femtiotalet, och som jag aldrig använt själv. men värt att prova! Om du ska koka mjölk, tillsätt en liten nypa bakpulver så är curdlar mjölken sig inte!

– Ha alltid en nypa salt i bakningen och socker i matlagningen. (Har du dåligt med tid och vill att degen ska jäsa fortare, tillsätt socker eller honung i degen för att mata jästen).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s