Det här med genus

Låt oss prata om något helt annat än mat eller musik här. För nu är jag upprörd och käftig. 

Jag snubblade över den HÄR artikeln på aftonbladet idag. Och jag blir så jävla upprörd. Inte för att debattören inte tycker som jag – men på grund av att hela artikeln bygger på svart matematik, sakfel och ren okunskap om vad det att vara genusmedveten ur ett uppfostringssynpunkt innebär.

”Många genusfundamentalister säger nu att om vi bara försöker skapa könsneutrala barn genom att behandla pojkar och flickor exakt lika så löser vi problemet. Vi ska ge dem könsneutrala namn och leksaker, börja använda ordet ”hen”, förbjuda flickor från att klä sig i rosa och välja genuscertifierade förskolor. Förskollärarna ska agera könspoliser, slänga ut dockvrån och avstyra alla typiska kill- och tjejlekar.”

Det här upplever jag som en ren lögn. Nu jobbar inte jag på dagis längre, men bl.a. min mamma jobbar på en förskola där jag också har praktiserat, som blir betraktat som ”genusmedvetet, regnbågsvänligt” och annat man gärna vill stämpla det som. 
På alla dagis där jag har jobbat/praktiserat SPECIELLT på den sistnämnda har ingen någsonsin tagit bort eller ens diskuterat närvaron av stereotypt flickiga/pojkiga lekar eller leksaker. Jag har aldrig hört om att det någonsin ska ha hänt. Det var snarare mer tillgängligt med bägge delar. Den enaste skillnaden var att det inte fanns någon press eller kommentar ifrån den vuxna sidan på vem som lekte med det. På det sistnämnda dagisets storbarnsgrupp (ålder 3-6) fanns det en frisör/spa/badavdelning där man kunde kamma varandras hår, tvätta varandras fötter, eller händer osv. Något typiskt tjejigt tycker man. Den var lika, om inte mer, använd av pojkarna än flickorna. För vet ni vad? Barn skiter helt i skillnaden om vi inte gör det.

Det har inte någonting med att de ska vara helt lika att göra. Det handlar om att varje barn ska kunna ha möjlighet att bli precis det den har lust och anlag för att bli. Jag vill ge mina barn möjligheter, inte begränsningar utifrån vad jag tycker är konstigt eller obekvämt. 

 Det här är väldigt långt ifrån verkligheten i förskolan, det här är en vuxen efterkonstruktion. Ingen försöker tvinga flickor att ha blått eller pojkar att ha rosa – man öppnar upp för att det inte är bundet. Färg och tycke är inte bundet till kön. Det är inte genetiskt. Punkt. Användandet av hen går också utanför det här. Man (de som använder det av aktivt val) avänder det när könet är irrelevant eller okänt, t.ex. på internet, där ingen främmande behöver bry sig om vilket kön personens barn har eller könet helt enkelt är okänt. Så satans enkelt är det. Ska det vara så provocerande? Är det alltid så relevant att veta om den som har sagt något har tuttar eller inte? 

Hjärnan utvecklas exempelvis olika hos pojkar och flickor. Flickors hjärna är störst när de är tio, elva år, medan pojkars hjärna blir det först senare. Kvinnor har fler förbindelser mellan vänster och höger hjärnhalva. Pojkar och män har mer av hormonet testosteron, en orsak till att de är mer aggressiva och har fler tillfälliga sexuella förbindelser. Flickor som under fosterstadiet fått ovanligt mycket testosteron på grund av en ämnesomsättningsrubbning hos modern är betydligt mer pojkaktiga både i sin lek och i sitt beteende.

Flickor är mer språkligt begåvade än pojkar. De är mer ambitiösa och motiverade och har bättre betyg i alla ämnen utom idrott. Dubbelt så många flickor läser vidare vid universitet och högskola. De har däremot sämre psykisk hälsa, framförallt i tonåren. Förmodligen för att de har en medfödd större sårbarhet.”

Att pojkars och flickors kroppar och hjärnor utvecklas annorlunda är inte en nypåfunnen del av vetenskapen, och den hör inte heller till saken. Att vara genusmedveten i uppfostran av barn handlar väldigt lite om att tvinga barn oavsett kön att vara helt lika; det handlar om att låta barnen göra och gilla vad de vill utan att tvinga på dom en vuxen synpunkt utifrån ett könsperspektiv. Att inte snävra in tömmarna när den vuxna obehagskänslan infinner sig. Inte att tvinga sin pojke in i en kjol eller vägra köpa barbies till sin dotter. 

Här ignoreras också den sociala biten. Ser vi knappt hundra år tillbaka i tiden, en allt för kort tid för att ha stora genetiska skillnader mellan generationerna så ser statistiken ganska annorlunda ut. Då var det ju bara killar som tog högre utbildning nästan. Var det de smarta generna? Eller var det sociopolitiska förutsättningar tro? Komijävlagen.

Det handlar bara om att vara medveten om mönster där man som vuxen formar sitt barn utifrån sociala normer – precis som religion, klass eller whatever. Så länge barnet har det bra och man ser att hen (mer okej att skriva där än ”den/det” frågar du mig) har till att ha möjligheter att bli sin egen person utan påtryck så kör på.

Jag håller med om mycket av det han säger, man måste ha en annan dialog med barn när de har kommit upp i en ålder där de börjar få grepp om könsnormerna, men jag blir också  sjukt irriterad av den generella inställningen. Och tanken av att tjejer måste pushas till självkänsla –  att killar måste fokusera för att greja det-inställningen saknar en djupare analys än det biologiska. Så enkelt är det inte heller. Killar har inte fler sexuella förbindelser bara pga av testo. Att ignorera vad som är accepterat och socionomiskt tillrättalagt är att bara blunda för samhällets inverkan på individen. 

Och oavsett. Kom igen. Vi är smartare än det här. Oavsett om du tycker att arvsanlag skriker högre i beteendemönster än miljön – det är ingen som vill få alla att vara helt lika. Då har du missat poängen. Vill vill ge alla möjligheten att vara precis den de är. Inget annat. Hur kan det hindra någon att ge den möjligheter? Det är så sjukt lätt att bli upprörd för att någon tyckts trampa på en stor del av din identitet som kvinna/man för att det är något vi är. Det är en stor del av vår identitet. Det är ingen hemlighet det heller. 
Men för guds skull – varför bli så upprörd för att någon får möjligheten att INTE VARA SÅ SOM DIG? 

Och det är feminism för mig. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s