Oh by Jingo’s

Idag bjuder jag på ett långt recept, på en hel stor rätt. Jag och sambon trängdes axel mot axel i köket och hackade, kivades om stekspadar och den bra kniven. Det är något av det bästa jag vet! Inte bara för att det här receptet har ganska många moment och generar lite disk och att två extra händer gör det lättare och snabbare. Att laga mat tillsammans med någon är nästan som att dansa ihop –  det går lite fort ibland och man måste hänga med i svängarna när allting plötsligt steker. Ibland är det som en stilla blues där man förbereder allt ihop, hackar, blandar, kryddar, perfekt timat så att allt blir färdigt samtidigt. Förhoppningsvis då. Missar man en break eller swivel i matlagning är det oftast bara att lägga något på värmning i ugnen.

Maten blev medelhavsdoftande och semesterlockande! Värt varenda diskad bunke och skuren tumme. Vi avnjöt den framför nya säsongen Arrested Development och HALLÅ GHHHHHHH JÄVLA ÄNTLIGEN! Gud vad jag har väntat på det här alltså. Det är nästan löjligt! Håller mig ifrån att ha ett maraton av respekt för mina redan lite fyrkantiga ögon och att jag lovade gubben att vi ska se det tillsammans.

Istället fördriver jag tiden med att göra en ny DJ-lista till utedansen på Aker Brygge som drar igång nu om regnmolnen håller sig borta. Har ni några låttips får ni gärna dela med er! Man blir lite fartblind av och till, och fastnar i gamla lindyhopgängor.

Men till saken!

Slå på lite Oh by Jingo av Danny Kaye (seriöst, får inte missas, sjukt bra låt) så blir det mat någon gång.

Bild

Oh by Jingo’s

Du behöver:

  • Stavmixer
  • Plastbunke

Ingredienser:

  • 4 små torskfileter
  • ca 3 champinjoner
  • 1 röd chili
  • en kvarts gul paprika
  • 1 kvarts citron
  • 1 dl ströbröd
  • kryddor: salt, peppar, vitlök, gräslök

Tina fisken om den är frusen. Fräs upp skivad svamp, skivad chili och finhackad paprika i smör tills allt har fått färg och luktar gott. Finhacka fisken eller finfördela den med händerna. Tillsätt  alla ingredienser utom ströbröd i plastbunken och mixa ihop med stavmixern till en ganska fin kletig smet. Rör i hälften av ströbrödet och smaka av med citronen, låt sedan smeten stå och svälla lite i kylskåpet medan du lagar gnocchi i stark sås! Har man inte tid skiter man i det. Då är det bara att forma lagom stora pescadas eller ‘hambisar’ av smeten, vända i resten av ströbrödet och steka upp i rikligt med smör. Låt de ligga i en form i ugnen medan du lagar resten av middagen.

Bild

Gnocchi

Det här receptet är en höftning från gång till gång, lite beroende på vad för slags potatis man använder. Sist var det ungefär de här proportionerna jag använde, men det blir stort sett gott hur som helst! Bara fortsätt att tillsätta mjöl till degen blir hanterlig så blir det finemang.

Ingredienser:

  • 2 stora potatisar, eller 3 små (Vem har köksvåg liksom? Vem vill ge mig en köksvåg?)
  • 1 ägg
  • 0,5 – 1 l mjöl
  • 5 msk riven parmesan

Skala, koka och pressa potatisarna. Blanda i parmesan, lite salt och peppar, och ägget. Blanda i mjöl helt till röran är mer som en deg och är hanterlig. Den är fortfarande lite klibbig, men går att knåda som en bröddeg. Mjöla ett skärbräde ochrulla ut långa ormar av degen, ca 1-1,5 cm tjocka. Skär i 2 cm långa gnocchis med en mjölad kniv.

Koka upp en kastrull med vatten tills det sjuder utan att stormkoka. Självklart har min spis inget mellanläge mellan ”Eyjafjallajökull” och ”filbunke”, men man får försöka hitta balansen. Koka upp en handfull gnocchiämnen åt gången, i ca 3 minuter, till de flyter upp till ytan. Fiska upp med en hålslev och sätt åt sidan i en skål. Fortsätt till du har kokat hela gänget. Samtidigt kan man passa på att multitaska fram en stark och kryddig tomtatsås!

Tomato Sauce (Här av Fred Longshaw)

Ingredienser:

  • 1 burk GOD tomatkross (använder oftast Solo Pomodoro Mutti)
  • 1 chili
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • en näve hackade friska örter (timjan, rosmarin)
  • 2 msk brunt socker
  • en dash kinesisk soja eller rödvin

Fräs upp chili, vitlök och örter i smör. När allt är mjukt och aromatiskt tillsätter man allt annat och låter det koka ihop på mellanvärme. Helst ska det få koka på i 40-60 minuter, men det är inte alltid man har tid till det. Låt det stå så länge du vill, så länge vätskan har blivit lite reducerad och smaken är god.

Nu är det dags att få ihop den här rätten! Har du inte ännu stekt fisken – gör det nu, i mycket smör. Stek upp en annan panna med en rejäl klick smör. Låt smöret bubbla upp och  bli brunt och häll sedan i gnocchin. Rör runt så att all pastan täcks av brynt smör och får lite stekyta. Blanda sedan i tomatsåsen. Servera med Oh by Jingo’s balanserat på toppen!

Smaklig spis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s