Summertime Salad

Vad gör jag inomhus? Jag borde vara ute. Solen ligger som ett täcke över Oslo, och bara en enstaka fjordvind svalkar ibland.

Parkerna är strösslade med ungdomar, barnfamiljer, öl och engångsgrillar. Färdigmarinerade flintastekar från närmaste butik och klumpig potatissallad ur plastburkar. Årets schlagervinnare på minihögtalare.

Espen är ute och gör sista finmeket på bilen innan vi åker på långtur till Nordfjoreid nästa helg. Han byter däck, gnuggar olja på näsan och ser grabbig ut. Jag borde gå ut och hjälpa till, men gårdagens timmar på mage i en park gjorde nattsömnen… lång. Inte för att jag har fått en enda fräken eller snygg brunfärg. Jag ser på min höjd lite skitig ut i några dagar och sedan är det borta. Ack och ve, att vara skandinav!

Men som sagt, parkläge! Rätt ut på mage med en Agatha Christiebok och en snus i käften. Engångsgrill och medhavd sommarsallad och folieknyten med färsk lax, lime och örter.

Mer kräver jag nog inte av livet.

Summertime Salad

Vi slår på Janis Joplins Summertime och så kör vi igång. I den här värmen är det perfekt med en ljummen, krämig pastasallad med massor av grönsaker; sparris, söta cherrytomater, squash och ett hint av lime och senap.

Bild

Ingredienser:

  • 200 g god pasta (vi använde fullkornsfusilli)
  • En halv burk créme fraîche
  • 5 stora champinjoner
  • 1/4-dels squash
  • 1/4-dels gul paprika
  • 5 gröna sparrisstänger
  • ca 10 cherrytomater
  • Kryddor: senap, en halv chili, rivet skal från en halv lime, 3 vitlöksklyftor, färsk gräslök och basilika, salt och peppar
  • Steksmör

Koka upp pastan enligt anvisningarna på paketet. Skiva chili och vitlök fint. Rensa och dela upp grönsakerna, skär av den träiga änden på sparrisen och dela i bitar på ca 2 cm. Fräs upp chili och vitlök i gott om smör och tillsätt sedan alla grönsaker utom tomaterna. Fräs till allt har mjuknat och fått färg.

Blanda den färdigkokta pastan med grönsakerna i en plastbunke. Tillsätt limeskalet, de färska örterna, créme fraîchen, ca 1 msk söt senap (vi använde Bergbys sennep) och smaka av med salt och peppar.

Om ni inte ska äta det direkt är det fiffigt att ha i extra extra mycket crémefraîche – pastan suger åt sig ganska mycket och förlorar en del krämighet om den får stå eller skumpa runt i en ryggsäck på väg till parken. Så kör på med mer créme fraîche än du tror behövs! Less är inte more!

Till det serverade jag folieknyten från engångsgrillen med härlig norsk laxfilet toppad med havssalt, grovmalen peppar, limeskivor och timjan. Inte en droppe olja – laxen blir steamad i sina egna vätskor och limesaft och blir sjukt mör och flagig!

Bild

Och så är det ju något magiskt att äta utomhus. Allt smakar så mycket bättre. Så länge man håller myrorna undan.

Annonser

3 thoughts on “Summertime Salad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s