20130517_093155

17. mai med Ciabatta over natta

Vi har haft den kanske bästa 17. maifirandet någonsin – ett internationellt gäng bestående av tyskar, rumäner, svenskar och ett par tappra norrmän! Louise bakade en fantastisk tårta som smakade sommar och sol och stolthet (och jordgubb och banan och blåbär), andra hade med godsaker som melon med parmaskinka, tomat- och mozzarellasallad, miniomelettkoppar, smördegsknyten med feta och spenat, scones med jordgubbar, brie och marmelad… Det var ingen ände på härligheten. Vi hade ett svettigt ätegilde i goda fyra timmar, fick avverkat 17. mai er vi så glad i och hela två verser av Ja, vi elsker dette landet. Efter matkoman började lägga sig och champagnen började kittla lite i pannloben begedde vi oss ut i solen för att njuta hysteriska folkmängder och se vad dagen egentligen skulle bringa.

Bild

Så här snygga var vi! Klädinspirationen för mig måste väl hamna i kategorin Mary Poppins går med i Frälsningsarmén – alltid ett säkert kort.

Resten av dagen var helt underbar med bra människor, en öl eller två och ett champagnebubblande Oslo i sitt esse. Vi fattar det lite kort, för jag vill egentligen inte bara skryta över vilken fantastisk dag vi har haft. Jag vill gärna prata lite om mat också.

Espen lagade fantastiska räkrullar på det här receptet.

20130517_100228

Det är få saker som smaskar så mycket sommar som färska räkor! Medan Espen skalade de små stackarna lagade jag citrussallad med rosépeppar och timjan. Det är det lättaste sommartillbehöret till det mesta – grillat, knytkalas, frukost, brunch… Och även om det bara tar ett par minuter så ser det fantastiskt ut och smakar friskt och jättegott!

Citrussallad

20130517_093155

Ingredienser:

  • en halv ananas
  • 2 apelsiner, helst både blodapelsin och vanlig
  • 1 grapefrukt
  • Timjan, flytande honung, rosépeppar

Skiva frukterna tunt, ca 4-5 mm så att fruktköttet håller ihop även utan skal, och skär bort skalet. Dela ananasskivorna i fyra så är de lite mer jämnstora. Arrangera på ett stort fat och strö över grovmalen rosépeppar, timjan och honung. Har du inte flytande honung hemma är det lättast att smälta lite fast honung i mikron på femskundersintervaller.

Nästa gång tänker jag att jag ska lägga upp frukten efter färg från ljus till mörk – ananas, apelsin, grape, blodapelsin, i en cool ombreeffekt.

Fast för mig var dagens höjdpunkt världens enklaste bröd. Med ett minimum av arbete och bara 4 ingredienser klarade till och med jag av att inte döda degen! Det blir ett saftigt och nästan lite surdegstuggigt bröd med massor av smak och en frasig skorpa. Jag kallar det på norska för Ciabatta over natta, för att allt är roligast när det rimmar.

Ciabatta over natta

Ingredienser:

  • 9,5 dl mjöl
  • en nypa salt
  • 1/4 tsk torrjäst
  • 5 dl 40-gradigt vatten

Blanda alla torra ingredienser i en plastbunke. Tilsätt vattnet – smeten ska vara någonstans mellan tjock pannkaksröra och playdough. När degen saknar klumpar är det bara att packa in bunken i en plastpåse och…glömma bort att den existerar. Se alla Star Wars-filmerna i kronologisk ordning. Skriv ett litterärt mästerverk. Sov en god natts skönhetssömn. Låt degen stå i 6-12 timmar och götta till sig. På morgonen efter är det bara att slå på ugnen på 200 grader, mjöla ett bakplåtspapper på en plåt och stjälpa över degen på plåten. Degen ska helst se lite bubblig ut, och ha en nästan tuggummiliknande, seg konsistens. Baka i ugnen i ca 20-25 minuter.

20130517_093209

 

Med mat som det hade vi en riktigt bra start på en riktigt bra dag. Det kommer ett gäng med bilder från dagen lite senare!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s