Shoo Fly Pie and Plum-Pan Dowdy

Bild

Se vad som har kommit till butikerna! Sötsyrliga, knallgula plommon!

När jag en gång i tiden bodde i ett falukorvshus med vita knutar och var med både utekatt och Stångåutsikt hade vi ett hemligt plommonträd. Det hade säkert en gång varit en inympad del av ett äppleträd (jag har läst någonstans att man ibland gör så, klipper ihop dom för att de ska tåla mer), men någonstans under vägen sa det tack och tog sitt pick och pack och stack och gick och gick och gick… Upp till flera meter, till trädgårdsgränsen, där hagen mötte åkern. Där slog det sig till ro och växte till ett skrangligt insynsskydd. Varannat år fick den två eller tre sura, blålila och väldigt små frukter. Jag byggde koja precis bakom och letade upp dom för att med citronansikte suga i mig saften. 

Plommon kommer alltid lukta sommar i Hovetorp och nygjödslad åker (på det bra sättet alltså). Och nu är det äntligen säsong, så då lagar vi Shoo Fly Pie and Plum-Pan Dowdy. Pajskalet var egentligen en improviserad historia med sjukt vällyckat resultet – ny favorit i huset. Den blev sådär perfekt sprö och lite sockerseg och tuggig som jag gillar den. Slå på lite Anita O’day och slå på ugnen…

Bild

Smakkominationen plommon med färsk rosmarin, muskotnöt och kardemumma är helt oemotståndlig och nu luktar hela trappuppgången av kryddor och sötma. Grannarna kan glömma att smaka! Min!

Shoo Fly Pie and Plum-Pan Dowdy

Du behöver:

  • pajform

Ingredienser:

Pajskal

  • 2,5 dl mjöl
  • 1 dl krossade Digestivesmulor (det är exakt 3 kex faktiskt)
  • 1 dl socker
  • 100 g smör
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker/vaniljextrakt

Slå på ugnen på 200 grader. Blanda alla torrvaror i en bunka och rör om. Ploppa i smöret och finfördela med finrgarna tills degen är smidig och fin. Fördela merparten av degen i pajformen, men spara lite tilleventuellt pynt. Förgrädda i ca 7 minuter, tills den har fått lite färg.

Fyllning:

  • 4 stora plommon
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl brunt socker
  • 25 g smör
  • 3 msk vatten
  • 2 msk sirap (jag använde ljus men det går säkert finfint med mörk)
  • kryddor: kardemumma, muskotnöt, färsk rosmarin

Dela plommonen i lagom stora bitar. De kommer att hålla formen ganska bra så tänk en liten tugga, ca 1,5 gånger 1,5 cm stora bitar. Smält smör, vitt och brunt socker och sirap i en kastrull. Tillsätt kryddorna förutom rosmarin, plommon och eventuellt lite vatten om sockret inte smälter. Koka upp på ganska hög värme tills plommonen vätskar sig och börjar mjukna. Slå ner värmen till medium och låt det puttra på tills vätskan börjar bli en tjockare sirap. Om det är lite mycket vätska går det bra att hälla av en del. (jag tog vara på avkoket och sparade för att ha som sås eller till något annat). Tillsätt rosmarin och smaka av med de andra kryddorna. 

Lägg fyllet i den förgräddade formen, lägg på eventuellt pynt/lock på toppen och skjutsa in i ugnen igen till skalet börjar bli gyllenbrunt och fyllningens sirap kokar ordentligt. Det tar ca 15 minuter. 

Bild

Nu är det bara att goffa i sig med vaniljsås eller glass. Eller med händerna. Bikinisäsong bikinischmäsong! Det finns allt för mycket god paj därute!

One thought on “Shoo Fly Pie and Plum-Pan Dowdy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s