Chili Bean

Fredageftermiddager har något magiskt vid sig. En luftig känsla av vidunderlig frihet infinner sig. Denna frihet utnyttjas ofta och gärna och av många vid att dricka öl i solskenet. Fredagen är rätt från jobb. Man är fortfarande lite trött och i jobbmodus – så fredag eftermiddag/kväll blir en opretentiös historia. Jobbsminket och ett extra lager hårspray, okomplicerad måbramat i magen och så slänger man sig i tygskor som vädret äntligen tillåter och ut i ett våryrt Oslo som vill ha dig!

När lördagen är övertänkt och plastig; alltför mycket folk, för hög musik, kö, inträde, fulla brudar, stökiga hockeykillar… Då är fredagen snarare en gemensam suck av lättnad. 

Måbramat är viktigt. Man vill inte använda halva kvällen på något stort och tungt och jobbigt. Man vill kasta ihop något och smöra upp detfrån tallriken med en brödbit och bara…mmmm. 

Faen. Nu blir jag ju hungrig igen. Låt oss laga chili! 

Bild

Chili Bean (Aileen Stanley sjunger)

Ingredienser:

  • 1 paket Quornfärs
  • smör att steka i
  • 1 konserv bönor i tomatsås
  • 1/2 konserv passerade tomater
  • 2 msk tomatpurè
  • 1 chili (minst)
  • 3-4 pressade vitlöksklyftor
  • Kryddor: sesamolja, salt, cayennepeppar, svartpeppar, vitpeppar, socker och färsk rosmarin…

Smält en stor klatt smör i en kastrull och fräs upp vitlök, kryddor och chili i ett par minuter. Häll i den frusna Quornfärsen och rör så att allt får massa chiligojs på sig. Stek så att färsen får lagom färg och blir genomtinad. Klatta i tomatpurèn och gojsa in så att allt får tomat på sig. Häll i bönor och tomatkross. Koka upp och smaka av med socker och mer chili. 

Medan det här kokar på plattan och blir asgott anbefalles att fixa lite vitlöksbröd, och en halv avocado med rikligt av bladpersilja och havssalt på. 

Tadaa! Bästa måbramaten som gör en glad och nöjd och i oslagbart fredagshumör. Vi diskuterade chili över maten här hemma, att man egentligen bara har en popreferans till chili. Och det är föräldrafällan. Jag minns väldigt väl hur honengelska tvillingen äter det i sin pappas (Dennis Quaid alltså) hus på en Californisk vingård, med majsbröd ur en stor skål. 

Speaking of California så var jag tvungen att köpa en kudde till soffan idag. 

Bild

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s