Atomic Couscous

För en fest! Oj för en himla fest!

Den trogne läsaren kanske minns att jag för längesedan pratade om tapaskväll. Vi skulle egentligen haft inflyttnings- och födelsedagsfest för mig för längesedan, men så gick ju jag och bröt näsan. Och festen var dagen efter jag skulle till Rikshospitalet och knäcka den på plats igen, så det passade lite dåligt.

Men nu i lördags tog vi igen med pompa och ståt – och i och med att pojkvän också har fyllt åt så blev det extra mycket fint folk – från dobroister till baristor till dagispersonal till kontrabasister till nybakade föräldrar och en pytteliten bebis – extra mycket tapas, extra mycket prosecco och inte minst extra mycket extra god mat. Tapasknytis är alltid genialt och är vår standard när vi står för fest. Och dagen därpå när man vaknar alltför sent och helst bara vill bli matad intravenöst är det inte dumt alls att ha kylen full.

Vi stod för Atomic Couscous, spanska köttbollar i starkaste tomatsåsen, och en festpyntad barvagn. (Hittat på Maritabutikken för bara 200 kronor! och medsläpat i flyttlass efter flyttlass trots platsbrist för DET ÄR JU KLART MAN SKA HA BARVAGN HALLÅ). I två av favoritkarafferna fanns Jurawhiskey och ett gott rött vin. Ingen överlevde.

Bild

Atomic Couscous (Atomic Cocktail av Slim Gaillard)

(superstor portion)

Ingredienser:

 • 3 dl couscous
 • 3 dl vatten
 • 1 tärning fiskbuljong
 • Ett par grabbnävar champinjoner
 • 3 pressade vitlöksklyftor
 • En näve färsk rosmarin
 • 1 dl matlagningsgrädde
 • 1 citron
 • 1 förpackning cherrytomater
 • 0,5 hackad purjolök
 • salt, peppar, gurkmeja…

Koka upp 3 dl vatten med buljongtärningen, och häll så i couscousen och ta bort från värmen. Låt vila med locket på medan du steker upp den skivade svampen i smör, vitlök och rosmarin. När svampen har släppt ifrån sig vätska och fått en del färg – häll på grädden och lät det koka ihop i ett par minuter så att gräddsåsen reduceras och tjocknar något.

Häll på ett par skak gurkmeja i couscousen och fluffa upp med gaffel. Häll över i en plastbunke om du inte har en stor nog kastrull, eller om du inte vill raspa upp kastrullbottnen. Riv i citronskal och tillsätt saft från ca en halv citron, eller efter smakoch tycke. Tillsätt gräddochsvampsåsen och blanda runt så att all sås sugs upp i couscousen.

Om du smakade på couscousen innan såsen tillsattes tyckte du säkert att den var för salt från buljongen, men med all gräddhärlighet så blir den (ja, förhoppningsvis i varje fall) helt tipp topp! Dela cherrytomaterna och purjon och blanda i couscousen . Nu kan du mätta ett helt kompani!

Och nämnvärt är också att allt blir svinsnyggt om man slänger en kvist rosmarin på. Helt sant! Kolla själva:

Bild

Och nu måste jag tipsa om ett gott tillbehör, som jag varken har lagat eller som fastnat på bild. Det är mest för att jag ska få använda ett jättebra ordskämt. Min fina vän Pernilla tog bl.a. med sig jättegod…

Chèvreport Stomp (Shreveport Stomp, här i Wilbur De Paris version)

Ingredienser:

 • Chèvreost
 • Créme Fraîche

Ta en del ost och en del fraîche och gegga ihop. Färdigt!

Hoppas att er helg har varit lika fin som vår!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s