My Funny Valentine

Bild

Valentine är något dravel alltså, men varje år vaknar jag oavsett med en känsla av att man borde göra någonting fint. Inget stort. Men något. Inga diamanter eller knappt ens blommor, det är nog viktigare att ta lite mer oväntat när andan faller på. En spontanblomma på en tisdag vägre tyngre än en pliktblomma 14 ferbuari.

Vår Valentines firades egentligen som alla andra dagar – jag lagade god mat och Espen bakade brownies. Vi låg och pratade strunt i en timme eller två och sedan somnade vi framfør Catwoman med Halle Berry. Och det är fanimig essensen av kärlek.

Det bästa med maten var att det inte tog någon tid att prata om. Lite marinering, lite slappa framför Netflix, koka upp lite vatten och så var det ju mer eller mindre klart.

Sötsur marinerad scampi med limecouscous och vitlökssås

Søtsur marinerad scampi

Ingredienser:

  • Nog rå, tinad scampi till 2 pers
  • 2 klyftor vitlök
  • en halv finhackad chili
  • 2 msk honung
  • saft av en halv lime
  • olja, soya, en klatt rømme eller kvarg
  • 3 msk jordnötssmör (LAGA EGET, din latmask)
  • 1 dl tropisk juice (fungerar bra med annan juice också så länge den är lite syrlig)
  • 1 mask potatismjöl
  • lite äppelcidervinäger om det ändå står i skåpet

Marinering: Scala scampin. Blanda lime, soya, olja, vitlök, chili, honung och en klatt rømme i en burk som rymmer all scampi, och blanda ner dom. Det kommer se lite äckligt ut, typ som bilden under. Som små nakna aliens.Är det något jag ogillar så är det att skala räkor och andra skaldjur. På Alla Hjärtans borde man kunna övertala någon annan att göra det för en men nej nej. Han var ”på jobbet” liksom.

Bild

Låt det stå och marinera i kylskåpet så länge du vill och hinner. Ta en dusch. Se en bra film. När du har gjort det så värmer du upp en panna utan fett. Lägg i scampin MED marinad. marinaden kommer bli en härlig sötsur sås med smak av jordnötter och sommarnatt till slut, ser du. Låt scampin koksteka ett par minuter. Rör ur potatismjölet i ett glas med juicen och vinägern och tillsätt när scampin är nästan genomstekt. Klegga i jordnötssmöret och rör ut. Låt allt koka ihop tills det har en konsistens du gillar.

Bild

Limecouscous

Ingredienser:

  • 2 dl couscous
  • 2 dl vatten
  • saft och skal från en halv lime
  • grönsaker – vi använde svamp, broccoli och vitlök.
  • 1 dl hackad purjolök
  • spiskummin, salt och peppar

Stek upp grönsakerna, inte purjon, i mycket smör och krydda. Häll i två dl vatten och koka upp. Ta kastrullen av værmen och häll i couscousen. Täck över med ett lock och låt det stå och svälla i ett par minuter. Riv i limeskal och häll i limesaften.

Rømmesåsen är bara att blanda rømme och massor av vitlök, rosmarin, cayennepepper och grovmald svartpeppar. Målet ska vara att grannen ska känna din andedräkt, men sån är jag.

Browniereceptet får ni vänta på till en annan dag. Delvis för att vi åt upp den med glass innan jag hann ta bilder. Men mest för att jag har ett sjukt bra ordskämt till en mycket bra jazzsång som jag kommer spela på mer än nödvändigt.

Hoppas att ni hade en lika fin dag som oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s